Kyra Fitness and Dance

Ledniczky Krisztina Kyra személyi edző és tánctréner oldala

Facebook

Megosztás

Kapcsolat

Üzemeltető:
Christina Tara Kft.
Székhely:
 1116 Budapest, Kondorosi út 8/A

Fitnesz terem - Személyi edzés:
FLEX GYM - 100 % BODYBUILDING

1012 Budapest, Márvány utca 17.

Csoportos órák - CHAIR DANCE workshop:

EUPHORA Pole Fitness - 1076 Budapest, Csengery u. 76.

Lánybúcsú Party óra: ROXY Stúdió - 1136 Budapest, Tátra utca 4.

Gerinctorna és kinezio TAPE ragasztás:

1116 Budapest, Kondorosi út 8/A

***

FOTÓZÁS: WTAMASTUDIO - 1062 Budapest, Teréz krt. 6.

***

Adószám: 
12448339-1-43

Telefon:
+36-20-382-3406

Facebook: Kyra Fitness & Dance

E-mail: info@kyrafitness.hu

Személyi edzések: Hétfő-Péntekig: 17.30 - 20.30 óra között

Hétvégenként: előzetes egyeztetés alapján

Táncórák: keresd az aktuális időpontokat a megfelelő óratípusoknál.

Fotózás: Bejelentkezés és árajánlatkérés elérhetőségeinken.

Szabad szeretkezni porckorongsérvvel?

2018.01.06.

Szabad szeretkezni porckorongsérvvel?

Milyen tényezők befolyásolják a gerincbetegek szexuális - vagy éppen szexmentes - életét? Dr. Erbszt András most megjelent Gerinc fájdalom nélkül című könyve mindezekre a kérdésekre választ ad - s még sok hasonló kérdésre, amelyet az orvossal való találkozás során nem tudtunk vagy mertünk megkérdezni.

Szabad szeretkezni porckorongsérvvel? Történhet valamilyen baj, főleg műtét után? Többek között erről is olvashatunk dr. Erbszt András gerincspecialista most megjelent könyvében. A szakértő véleménye szerint szabad szeretkezni, hiszen egy átlagos nemi aktus során nem éri olyan erőbehatás a gerincet, amely bajt okozhat.

A továbbiakban dr. Erbszt András gondolatait olvashatjuk arról, milyen lelki tényezők befolyásolják a gerincbetegek szexuális - vagy éppen szexmentes - életét.

Mint a sünök

Ismerik a viccet? "Hogyan szexelnek a sünök? Óvatosan, nagyon óvatosan..." Kicsit hasonló a helyzet gerincfájdalom esetén is. Óvatosan, a partner aktuális teherbíró képességére tekintettel szabad mozogni. Az akrobatikus pozitúrák kipróbálásával azonban érdemes megvárni a gyógyulást. 

A gerincbeteg emberek életének ugyanúgy lényeges része maradhat a harmonikus, orvosi kockázat nélküli szexuális élet. Nyilván a fájdalmas időszakokban az embernek nem a szex az első gondolata, de ez egy egyszerű fogfájással is így van. Néhány napot pedig mindenki elvisel káros következmények nélkül. Ha a fájdalom hosszabb ideig fennáll, és párja már vágyna az együttlétre, próbáljanak behatolás nélkül örömet adni egymásnak. A kapcsolatnak új, izgalmas ízt adhat, ha csak párjára figyel - ennyi időt minden beteg kibír.

Szervi eredetű szexuális problémák

Az erekciós zavar előfordulhat a sérv elhelyezkedése miatt is - elsősorban az ágyéki szakaszon -, ha a kitüremkedő porckorong a merevedésben szerepet játszó idegeket nyomja. Ebben az esetben a műtét a megoldás. Szervi eredetre utal az is, ha potencianövelő gyógyszer ellenére sem jön létre merevedés. Az esetleges egyéb, nem gerinc eredetű, de szervi okok tisztázása urológus és andrológus szakorvos feladata.

Pszichés eredetű szexuális problémák

A "technikai" rész után jön a nehezebb kérdés. A szexualitás és gerincbetegségek vonatkozásában sokkal több pszichológiai, mint fizikai probléma merül fel, és ezek a nehézségek némileg eltérőek a férfiaknál és a nőknél.

A gerincbeteg férfi fél a kudarctól. Hát- és derékfájásai miatt gyötrelemmé válik az együttlét, és agyában a szex összekapcsolódik a fájdalommal. Teljesítménye csökken, nem bír olyan sokáig és csak bizonyos pozíciókban szeretkezni - ugyanakkor arra törekszik, hogy a látszatot fenntartva, egészséges ember teljesítményét nyújtsa. A megfelelési és teljesítménykényszertől szorong, énképe töredezni látszik, a kötelezőnek vélt elvárások már pszichésen is merevedési zavarokat provokálhatnak. Ha a szeretkezéskor érzett fájdalom lankasztja a vágyat, az együttlét előtt bevett fájdalomcsillapító a gyógyulásig segítséget nyújt.

A férfiak félnek a társ elvesztésétől

A férfiak legnagyobb félelme általában az, hogy párjuk a gyengébb teljesítmény miatt más partner után néz. A valóság rendszerint azonban egész más. A nőkben ilyen helyzetben előtörnek az anyai, gondoskodó ösztönök és türelmesen, gyengéden kezelik a helyzetet, megvárják párjuk felépülését. A nők viselkedése persze erősen függ a kapcsolat és a kötődés jellegétől. A korábban megalázott, testileg-lelkileg meggyötört nők ekkor fizetik vissza a korábbi évek kínjait az átmenetileg kiszolgáltatottá vált férfinak. 

A nők hajlamosak betegségbe menekülni

A nők számára nem a szexuális teljesítőképesség kudarca a legfontosabb. Elsősorban attól tartanak, hogy a rájuk váró feladatokat nem tudják ellátni, és nőként, a család összetartó erejeként megfelelni. Ugyanúgy szoronganak viszont az elhagyástól, megcsalástól, és ez a félelem nem mindig indokolatlan, hiszen a férfiak időnként valóban kevésbé türelmesek és kitartóak a nehéz helyzetben.

Szót kell ejteni egy másik, jellegzetesen női reakcióról is. A hölgyek hajlamosak a kapcsolati problémák ütközése elől betegségbe menekülni. A gerincbetegség remek kibúvót ad a közös programok alól, de főleg a férfi közeledését lehet elhárítani derékfájásra hivatkozva. Néha úgy tűnik, hogy a nők egy része így engedi útjára a férfit, akit már nem szeret, de megválni még nem képes tőle. Nem könnyű a lélek mélységeivel szembenézni.

Dr. Erbszt András
Gerincspecialista
Doctorfit Gerincambulancia 

Forrás: www.life.hu

Funkcionális Gerinctréningre jelentkezek

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Ezeken az időpontokon veszek részt *:
Megjegyzés:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


vissza