Kyra Fitness and Dance

Ledniczky Krisztina Kyra személyi edző és tánctréner oldala

Facebook

Megosztás

Kapcsolat

Üzemeltető:
Christina Tara Kft.
Székhely:
 1116 Budapest, Kondorosi út 8/A

Fitnesz terem - Személyi edzés:
FLEX GYM - 100 % BODYBUILDING

1012 Budapest, Márvány utca 17.

Csoportos órák - CHAIR DANCE workshop:

EUPHORA Pole Fitness - 1076 Budapest, Csengery u. 76.

Lánybúcsú Party óra: ROXY Stúdió - 1136 Budapest, Tátra utca 4.

Gerinctorna és kinezio TAPE ragasztás:

1116 Budapest, Kondorosi út 8/A

***

FOTÓZÁS: WTAMASTUDIO - 1062 Budapest, Teréz krt. 6.

***

Adószám: 
12448339-1-43

Telefon:
+36-20-382-3406

Facebook: Kyra Fitness & Dance

E-mail: info@kyrafitness.hu

Személyi edzések: Hétfő-Péntekig: 17.30 - 20.30 óra között

Hétvégenként: előzetes egyeztetés alapján

Táncórák: keresd az aktuális időpontokat a megfelelő óratípusoknál.

Fotózás: Bejelentkezés és árajánlatkérés elérhetőségeinken.

Mi áll a hízás mögött? Pajzsmirigy problémák nyomában

2018.06.11.

Mi áll a hízás mögött? Pajzsmirigy problémák nyomában

Nem biztos, hogy a lustaság! Ne ítélj meg elsőre!
Már évszázadok óta kutatjuk a fogyókúra lehetőségeket és ahogy fejlődik a gyógyszeripar napról napra jelennek meg az újabb "csodaszerek", étrend kiegészítők, gyors fogyással kecsegtető hirdetések. Szinte egy komplett üzletág épült fel erre, természetesen nem csak hazánkban, hanem világszerte.

De vajon mi áll a hízás és a nagy pocak mögött?

Nem valószínű, hogy a lustaság. Lehetséges, hogy súlyos belgyógyászati betegség rejtőzik meg a háttérben. Úgyhogy mielőtt bevennél mindenféle kapszulát, - amelynek eredetét nem is ismered - menj el egy kivizsgálásra szakorvoshoz.

Én is ugyanezt tettem, pedig már túl vagyok jó pár tápkiegészítőket gyártó cégek kipróbálásán. Én is hittem a mindenféle elkápráztató kapszulák erejáben, hogy majd 1 hónap alatt gyönyörű izmos hasam lesz és tökéletes alakom.

Nos, nem! Súlyos I. típusú elhízásom van-volt-lesz. Sőt elárulom, hogy nekem is Yo-Yo effektus a legnagyobb problémám. De erőől majd írok külön, mert ez táplálkozási probléma és nem belgyógyászati.

Tehát ott tartottunk, hogy lehet az illető "nem is tehet róla", hogy túl súlyos vagy épp nem tudja megállítani a hízását, pedig már az összes csodaszert,, még a ráolvasását is kipróbálta. Vérkép, belgyógyász, szakorvos stb. S akkor rögtön meg is érkeztünk a mai mind hazánkban és világszerte aktuális egyik "népszerű" betegséghez, a pajzsmirigy elégtelen működéséhez.

Először nézzük meg, milyen szerv a pajzsmirigyünk és miért felelős szervezetünkben?

Az emberi pajzsmirigy tömege 20-40 gramm. Maximális fejlettségét a serdülőkorban éri el, a nőké valamivel nagyobb, mint a férfiaké. Idősebb korban csökken a nagysága. A szervet mikroszkopikus méretű üregek töltik ki, amelyek fehérjéhez kötött pajzsmirigyhormont, tireoglobulint tárolnak. Ezeket a kb. 0,3 mm átmérőjű üregeket igen gazdagon hálózzák be hajszálerek, ezért az egyik legjobb vérellátású szerveink közé sorolhatjuk. Két oldallebenyét középen egy szűkület (isthmus) köti össze. Az emberi szervezet legnagyobb belső elválasztású (endokrin) mirigye.

Működését az adenohipofízis által termelt hormon, a TSH irányítja. A tüszők falát alkotó mirigyhám tiroxint és trijód-tironint termel. Ezek általános hatású, a test egészére ható hormonok, fokozzák a mitokondriumok működését (tehát növelik az energiatermelést és az oxigénfogyasztást). Egyes fehérjék szintézisét serkentik a sejtekben. Nélkülözhetetlenek a normális egyedfejlődéshez, különösen az idegrendszeréhez. Fiatalkorban a tiroxinhiány súlyos szellemi-testi visszamaradottsághoz, kretenizmushoz vezet. A tiroxin és trijód-tironin működését akadályozhatja, ha a táplálékkal felvett jód mennyisége túl alacsony. Jódhiány esetén fellépő betegség az endémikus golyva. A szervezet jódtartalmának 25-30%-a a pajzsmirigyben található.

(Forrás: WIKIPÉDIA)

Összefoglalhatjuk és a fentiek tükrében megállapíthatjuk, hogy az egyik legfontosabb szervünkről van szó. Megfelelő működése elengedhetetlen, azonban előfordulhat alul- vagy túlműködés. Nézzük meg milyen tünetegyüttessel ismerhetjük fel ezeket.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A pajzsmirigy alulműködés hasonló tüneteket okozhat, akár jódhiány miatt alakul ki, akár a gyakori Hashimoto pajzsmirigy alulműködésről van szó, vagy akár a terhesség után észlelt, úgynevezett postpartum thyreoiditisről. Alulműködés esetén, a folyamat súlyosságától függően, általánosságban a következő tünetek jelentkeznek:

 • gyengeség,
 • fáradékonyság,
 • koncentrálóképesség csökkenése,
 • bőr szárazsághajhullás,
 • testsúlynövekedés,
 • székrekedés,
 • szívműködés lassulása,
 • nemi funkciók felborulása (pl. menzeszavar),
 • ezen tünetek mellett, még egyéb panaszok is jelentkezhetnek.

Mivel a tünetek összessége utalhat pajzsmirigy megbetegedésre, de egy-egy tünet fennállása, nem feltétlenül jelenti hogy a pajzsmirigy nem megfelelő működése okozza a panaszt, ezért gyanú esetén, mindig érdemes megkérdezni a gondozó orvost egy kivizsgálás szükségességéről.

Pajzsmirigy túlműködés tünetei

Pajzsmirigy-túlműködés esetén a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és a fokozott aktivitással összefüggésben megnagyobbodik. Létezik olyan forma, ahol a mirigyben egy túlműködő göb helyezkedik el, de előfordul olyan eset is, amikor egy autoimmun folyamat eredményeként az egész pajzsmirigy fokozottan működik. Utóbbit nevezzük Basedow-kórnak.

Tünetek:

 • struma (pajzsmirigy-megnagyobbodás), 
 • szapora szívműködés, 
 • szemtünetek (előredülledő szem).


A betegek kezdetben fáradékonnyá válnak. Keringésük felgyorsul, a szív szaporábban ver, és a vérnyomás is megemelkedik. A szív fokozott munkája miatt megemelkedik a szívizom oxigénigénye, ami súlyos szívpanaszokat okozhat. A légzőrendszer részéről észrevehető a nehézlégzés, ami pl. a fennálló asztmát súlyosbítja. A betegek bőre meleg, nedves, a meleget nehezen tűrik. A hajhullás gyakori, a haj töredezővé, vékony szálúvá válik. Esetenként előfordul, hogy a lábszár elülső részén a bőr megvastagszik, tömött tapintatú, narancshéjhoz hasonló lesz (pretibiális mixoedema).

(Forrás: WEBBETEG)


Összefoglalva, amennyiben ehhez hasonló, vagy pont ilyen tünetegyüttest tapasztalsz magadon, feltétlen fordulj orvoshoz! Én is ugyaezt tettem és valóban kiderült pajzsmirigy alaulműködés a probléma. Számos erre szolgáló készítménnyel és fokozott, kimondottan pjazsmirigy problémákkal rendelkezők részére kialakított diétával kontrollálható ez a fajta betegség. Bizonyos (nem előrehaladott) esetekben pedig orvosolható és megelőzhető a probléma. Ehhez néz meg ONLINE FIT WOMAN programom, ahol ehhez kapcsolódó diétákat is választhatsz!

vissza