Kyra Fitness and Dance

Ledniczky Krisztina Kyra személyi edző és tánctréner oldala

Facebook

Megosztás

Kapcsolat

Üzemeltető:
Christina Tara Kft.
Székhely:
 1116 Budapest, Kondorosi út 8/A

Fitnesz terem - Személyi edzés:
FLEX GYM - 100 % BODYBUILDING

1012 Budapest, Márvány utca 17.

Csoportos órák - CHAIR DANCE workshop:

EUPHORA Pole Fitness - 1076 Budapest, Csengery u. 76.

Lánybúcsú Party óra: ROXY Stúdió - 1136 Budapest, Tátra utca 4.

Gerinctorna és kinezio TAPE ragasztás:

1116 Budapest, Kondorosi út 8/A

***

FOTÓZÁS: WTAMASTUDIO - 1062 Budapest, Teréz krt. 6.

***

Adószám: 
12448339-1-43

Telefon:
+36-20-382-3406

Facebook: Kyra Fitness & Dance

E-mail: info@kyrafitness.hu

Személyi edzések: Hétfő-Péntekig: 17.30 - 20.30 óra között

Hétvégenként: előzetes egyeztetés alapján

Táncórák: keresd az aktuális időpontokat a megfelelő óratípusoknál.

Fotózás: Bejelentkezés és árajánlatkérés elérhetőségeinken.

Laktóz intolerancia, avagy mondjunk le a bocikról?

2017.03.04.

Laktóz intolerancia, avagy mondjunk le a bocikról?

A témát azért boncolgatom, mert felmerült bennem a kérdés, vajon a laktóz-intolerancia állapot vagy egy betegség?
Megelőzhető-e a laktóz-intolerancia kialakulása? Igyekszem tiszta "tejet" önteni a pohárba, hiszen ennek az állapotnak nincs betegség kódja, tehát nem betegség, hanem egészséges élettani folyamat.

Az elmúlt 6 évben számos vizsgálaton, teszten és egyéb orvosi mizérián estem keresztül. Volt mikor 9 hónapig vártam a vizsgálatra, s mintha egy gyereket szülnék - később a vizsgálat során hasonló fájdalmakkal - még a teszteredményeken is meglepődtek a klinikán. Fogalmam sem volt róla, milyen beteg is vagyok míg nem az egyik - már 6-dik - gasztroenterológus mumus azt mondta: “krónikus laktózérzékenysége van” Hát okés! - mondtam...de ezt mit is jelent? Csak a tüneteimet ismertem, a fájdalmakat a pocakomban, a kellemetlen szájízt, bőrkiütéseket. Aztán elkezdtem nyomozni miként is éltem eddig az életemet, azaz miket ettem meg. Ledöbbentem mennyi élelmiszerben van olyan adalékanyag, ami valamilyen tejcukort tartalmaz. Mindezek emésztése számomra olyan problémákkal jár, hogy egyáltalán nem ehetek bizonyos dolgokat...sőt még jó pár finom élelmiszert sem - mint a fánk, nutella és társai -, mert vagy keresztallergiát, vagy krónikus hízást eredményeznek. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy a témával bővebben foglalkozok és megpróbálok segíteni azoknak, akik hasonló problémákkal élnek, edzenek, próbálnak lefogyni és túlélni éhezés mentesen. De nézzük is meg, mi az a laktóz intolerancia!

Vajon a laktóz-intolerancia azaz a tejcukor-érzékenység akkor most egy állapot, vagy egy betegség? 

Igyam, vagy ne igyam?

Két fő csoportja van a laktózérzékenységnek:

  1. Az első fő csoport, azaz primer laktóz-intolerancia, egy betegség, amely két okra vezethető vissza, de a kiváltó okuk azonos, hiányzik a laktózbontó enzim, a laktáz a szervezetből.
    • vagy azért mert az egyénnek genetikailag veleszületetten hiányzik a laktázbontó enzime
    • vagy azért, mert az egyén olyan környezetben született és nőtt fel, illetve él, ahol az állati tej fogyasztása nem része a hagyományos kultúrának, ezért a csecsemőkori anyatejes táplálást követően nincs szükség a tejcukorbontó enzimre, pl.:egyes ázsiai és afrikai országok, így a szoptatás után megszűnik a laktáz termelés.
    • Az elsődleges laktóz-intolerancia kezelése: Folyamatosan, életünk végéig odafigyelni az étkezésre és kerülni a laktóztartalmú ételeket, készítményeket, és / vagy laktáz enzim szedése, de esetenként a kettő együtt a megoldás. A laktózmentes termékek választéka folyamatosan bővül, hiszen a magyar lakosság mintegy 14-30%-as érintett a laktóz-intoleranciában és ezt a gyártók, forgalmazók is felismerték. A laktózmentes tejtermékek mellett vannak tejhelyettesítő növényi készítmények is.
  2. A második fő csoport, azaz a szerzett laktóz-intolerancia vagy más szóval másodlagos laktózérzékenység, egy kezelhető állapot. Ezt az átmeneti állapotot más betegség vagy gyógyszer mellékhatása okozza, úgy hogy a korábban jól működő bélflóra kihalása miatt, átmenetileg a korábban megfelelően termelődő laktáz bontó enzim hiánya alakul ki. Ez az úgy nevezett szekunder, vagy másodlagos laktózintolerancia, mely kiválóan kezelhető a korspecifikus bélflóra helyre állító készítményekkel, és természetesen a kiváltó ok megszüntetésével. Érdemes még pár szót szólni a koraszülött csecsemőknél előforduló fejlődéshez kötött laktáz elégtelenségrőlis. A fejlődéshez kötött laktáz elégtelenség a koraszülöttségből adódik, abban az esetben, ha a babák 28-34. hét előtt születettek meg. Az oka, hogy magzat laktáz aktivitása a harmadik trimeszterben többszöröződik meg.Az másodlagos laktóz-intolerancia kezelése: A kiváltó ok megszüntetése és amíg a laktáz-entzim hiányos állapot fennáll, folyamatosan szedjük a korspecifikus bélflóra helyre állító készítményt, közben vagy laktáz enzim pótláslehet a megoldás, vagy a szigorú laktózmentes étrend: laktózmentes tej-, tejtermékek fogyasztása, Persze esetenként a kettő együtt a megoldás.A koraszülött csecsemőknél fellépő laktáz elégtelenség szintén egy állapotnak tekinthető, hiszen a laktózbevitel fokozatos emelésével a laktáz enzim aktivitása indukálható, növelhető. Annak érdekében, hogy a babák nem szenvedjenek a laktózérzékenység tüneteitől laktáz cseppet lehet az anyagtejbe keverni.

A laktózérzékenység tünetei igen kellemetlenek - mindkét típus esetén hasonlóak -, fontos hogy azokat kezeljék.

  

Mi a teendő tejcukor-érzékenység esetén?

A tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése. Ekkor a betegeknek más módon kell gondoskodniuk a szervezet számára elengedhetetlen kalcium, riboflavin (B2-vitamin), niacin, folsav, B1-vitamin, fehérje, A-, D-, B12-vitamin, kálium, magnézium, valamint cink beviteléről. A laktózmentes, vagy prehidrolizált tejek ma már gond nélkül hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-alapú tejtermékeket a laktóz intolerancia enyhébb formájában szenvedők jól tolerálják. A másik lehetőség a tejtermékek fogyasztása előtt laktáztabletták szedése, ha ez megfelelő dózisban történik.

Forrás: www.webbeteg.hu

vissza