Kyra Fitness and Dance

Ledniczky Krisztina Kyra személyi edző és tánctréner oldala

Facebook

Megosztás

Kapcsolat

Üzemeltető:
Christina Tara Kft.
Székhely:
 1116 Budapest, Kondorosi út 8/A

Fitnesz terem - Személyi edzés:
FLEX GYM - 100 % BODYBUILDING

1012 Budapest, Márvány utca 17.

Csoportos órák - CHAIR DANCE workshop:

EUPHORA Pole Fitness - 1076 Budapest, Csengery u. 76.

Lánybúcsú Party óra: ROXY Stúdió - 1136 Budapest, Tátra utca 4.

Gerinctorna és kinezio TAPE ragasztás:

1116 Budapest, Kondorosi út 8/A

***

FOTÓZÁS: WTAMASTUDIO - 1062 Budapest, Teréz krt. 6.

***

Adószám: 
12448339-1-43

Telefon:
+36-20-382-3406

Facebook: Kyra Fitness & Dance

E-mail: info@kyrafitness.hu

Személyi edzések: Hétfő-Péntekig: 17.30 - 20.30 óra között

Hétvégenként: előzetes egyeztetés alapján

Táncórák: keresd az aktuális időpontokat a megfelelő óratípusoknál.

Fotózás: Bejelentkezés és árajánlatkérés elérhetőségeinken.

A méhkaptár védelmezője: a propolisz

2018.01.01.

A méhkaptár védelmezője: a propolisz

A Propolisz egy csodálatos anyag, tele gyógyító hatóanyagokkal, melyet a méhek gyűjtenek be a fák rügyeiről és kérgeiről.

Hogyan és miért készítik a méhek a Propoliszt?

A Propolisz tehát a fákról gyűjtött, majd a méhek által metabolizált anyag, melyet úgy állítanak elő, hogy a fákról összegyűjtött gyantákat összekeverik a nyálukkal és viasszal. A méhek leginkább csak akkor képesek Propoliszt előállítani, amikor a hőmérséklet meghaladja a 20 °C-ot.

A méhecskék kiszippantanak egy kis mennyiséget a fák gyantájából, majd ezt követően a hátsó lábaiknál található pollengyűjtőbe helyezik el. Ezután visszarepülnek a méhkaptárba, ahol a még folyékony állagú Propoliszt elraktározzák addig, amíg fel nem használják.

S hogy miért is gyűjtik és készítik a méhek a Propoliszt? Ez a csodás anyag a méhkaptárat elképesztően sterillé és védetté teszi a külső betolakodóddal szemben. Olyannyira, hogy kutatások tanulsága szerint a Propolisz jóval sterilebb környezetet biztosít a méhek számára, mint amilyenek a kórházakban találhatóak.

A méhek leginkább a kaptár körbevételére, és annak elszigetelésére használják fel a Propoliszt, valamint ezzel az anyaggal balzsamozzák be a kaptárba betolakodó idegen élőlényeket. Innen ered a görög pro és a polis szóösszetétel, ami annyit jelent, hogy „a városért”.

Propolisz nélkül nem is lenne megfelelően védett és biztonságos hely a méhek kaptárja, hiszen ezzel fedik be a kaptáron keletkező repedéseket, illetve a kaptár függőleges kereteit és a falait, valamint a Propoliszt használják a méhek a kaptár bejáratának szűkítésére is.

méhészek kétféle módon gyűjtik be a Propoliszt: vagy közvetlenül lekaparják a kaptár faláról, vagy egy külön gyűjtőt építenek neki, ami fokozatosan átveszi a méhek termelését. Ez utóbbi megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel így a méhek folyamatosan stimulálva vannak a Propolisz termelésére.

A méhészek végül a Propolisz begyűjtését az úgynevezett propolisz-szedőráccsal végzik el.

A méhek jóval kevesebb Propoliszt állítanak elő, mint mézet, így kaptáronként átlagosan csupán 100-400 gramm Propoliszt készítenek. Egyébként a Propolisz színe és állaga tájanként igen eltérő, de a magyarországi jó minőségű – nem megégetett – Propolisz barnás színű.

Miért felbecsülhetetlenül értékes számunkra a Propolisz?

Propolisz két leglényegesebb hatása, hogy kivételesen hatékonyan akadályozza a baktériumok szaporodását, valamint eredményesen erősíti meg szervezetünket, amivel szintén nagymértékben hozzájárul a kórokozók elleni küzdelemhez.

Propolisz több mint 300 anyagból tevődik össze, ezért hatásai is rendkívül sokrétűek és komplexek.

A Propolisz fő hatóanyagai a következőek:

 • 55%-ban különféle növényi gyanták és balzsamok
 • Növényi eredetű viasz
 • Illóolajok, melyek a Propolisz jellegzetes aromáját biztosítják
 • Virágpollen, körülbelül 5%-os arányban
 • Zsírsavak
 • Antibiotikus hatású anyagok
 • Vitaminok: B1-, B2-, B6-, C-és E-vitamin
 • Flavonoidok
 • Enzimek
 • Aminosavak: prolin és arginin
 • Kalkonok
 • Terpén
 • Nyomelemek és ásványi anyagok: cink, mangán, magnézium, réz, molibdén, arzén, ón, alumínium, szilícium, vanádium, volfrám, vas, kalcium, kobalt, arany, irídium, kadany, pirany
 • Ferulsav

A Propolisz kiváló baktérium-, vírus-és gombaellenes hatással rendelkezik, mivel roppant hatékonyan csökkenti a kórokozók ellenálló-képességét. Ez azért van így, mivel a Propoliszt igen sokféle növényről gyűjtik be a méhek, s mindegyik növénynek különbözőek az antimikrobiális képességeik, a Propolisz pedig így mindegyiket magában foglalja.

Így tehát a Propolisz rendkívül széles spektrumú kórokozó-ellenes képességgel rendelkezik, ráadásul a mikroorganizmusok nem képesek alkalmazkodni a Propolisz antibiotikus hatásaihoz, tehát nem tudnak rájuk rezisztenssé válni.

A Propoliszban bőséges mennyiségben találhatóak antioxidáns tulajdonságú flavonoidok, melyek közül a legfontosabbak talán a betulin, a beutlinol és az izovanilin. E flavonoid vegyületek roppant fontos szerepet játszanak a növények védelmében a külső káros hatásokkal szemben, valamint biztosítják a szaporodásukat is.

flavonoidok védelmet biztosítanak valamennyi sejtünknek a romboló hatású szabadgyökökkel szemben, valamint a vitaminokkal és enzimekkel karöltve jelentősen megerősítik immunrendszerünket is.

Mindemellett a flavonoidok rendkívül jótékony és védelmező hatásúak a szív- és érrendszerre, továbbá alvadásellenesek, vizelethajtók, epekiválasztást serkentők, valamint fokozzák a belső kiválasztású mirigyek működését is. Ráadásul a flavonoidok erős baktérium-, vírus-és gombaellenes hatással is bírnak.

Propolisz kitűnő kórokozó-ellenes képességét azonban leginkább a benne található ferulsavnak köszönheti, mely rendkívül erős antimikrobiális hatással rendelkezik. Mindemellett pedig kivételes az aglutinációs(baktériumkicsapódás a vérsavóban) képessége is, amely miatt a nehezen gyógyuló sebek esetén rendkívül kedvező hatású.

Propolisz tehát nagyszerű és természetes megoldást kínál a fertőzéses betegségek ellen, torokgyulladásnál, bélgyulladásnál, fogínygyulladásnál, gyomorfájdalmaknál, arcüreggyulladásnál, herpesznél, reumás panaszokesetén, de daganatos betegségeknél is jótékony hatású lehet.

Kivételesen hatékonynak bizonyul a bőr különféle sérülései esetén, mivel újjáépíti a károsodott szöveteket, így vágások, műtéti sebek, égések és fagyás esetében is hozzájárul a sebek hegesedés nélküli gyógyulásához.

A Propolisz kitűnő biostimulátor, mivel jelentősen növelheti a fizikai állóképességet, legyőzi a krónikus fáradtságot, valamint hozzájárul a jobb szellemi teljesítmény eléréséhez is.

A Propolisz egy fantasztikusan eredményes természetes antibiotikum, mely manapság már sok szakember szerint is sokkal hatékonyabb, mint a szintetikus antibiotikumok. Éppen ezért napjainkban már számos országban gyógyszer közeli besorolással rendelkezik.

vissza