2018.01.01.
Hogyan és miért készítik a méhek a Propoliszt?
A Propolisz tehát a fákról gyűjtött, majd a méhek által metabolizált anyag, melyet úgy állítanak elő, hogy a fákról összegyűjtött gyantákat összekeverik a nyálukkal és viasszal. A méhek leginkább csak akkor képesek Propoliszt előállítani, amikor a hőmérséklet meghaladja a 20 °C-ot.
A méhecskék kiszippantanak egy kis mennyiséget a fák gyantájából, majd ezt követően a hátsó lábaiknál található pollengyűjtőbe helyezik el. Ezután visszarepülnek a méhkaptárba, ahol a még folyékony állagú Propoliszt elraktározzák addig, amíg fel nem használják.
S hogy miért is gyűjtik és készítik a méhek a Propoliszt? Ez a csodás anyag a méhkaptárat elképesztően sterillé és védetté teszi a külső betolakodóddal szemben. Olyannyira, hogy kutatások tanulsága szerint a Propolisz jóval sterilebb környezetet biztosít a méhek számára, mint amilyenek a kórházakban találhatóak.
A méhek leginkább a kaptár körbevételére, és annak elszigetelésére használják fel a Propoliszt, valamint ezzel az anyaggal balzsamozzák be a kaptárba betolakodó idegen élőlényeket. Innen ered a görög „pro” és a „polis” szóösszetétel, ami annyit jelent, hogy „a városért”.

A Propolisz nélkül nem is lenne megfelelően védett és biztonságos hely a méhek kaptárja, hiszen ezzel fedik be a kaptáron keletkező repedéseket, illetve a kaptár függőleges kereteit és a falait, valamint a Propoliszt használják a méhek a kaptár bejáratának szűkítésére is.
A méhészek kétféle módon gyűjtik be a Propoliszt: vagy közvetlenül lekaparják a kaptár faláról, vagy egy külön gyűjtőt építenek neki, ami fokozatosan átveszi a méhek termelését. Ez utóbbi megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel így a méhek folyamatosan stimulálva vannak a Propolisz termelésére.
A méhészek végül a Propolisz begyűjtését az úgynevezett propolisz-szedőráccsal végzik el.
A méhek jóval kevesebb Propoliszt állítanak elő, mint mézet, így kaptáronként átlagosan csupán 100-400 gramm Propoliszt készítenek. Egyébként a Propolisz színe és állaga tájanként igen eltérő, de a magyarországi jó minőségű – nem megégetett – Propolisz barnás színű.

Miért felbecsülhetetlenül értékes számunkra a Propolisz?
A Propolisz két leglényegesebb hatása, hogy kivételesen hatékonyan akadályozza a baktériumok szaporodását, valamint eredményesen erősíti meg szervezetünket, amivel szintén nagymértékben hozzájárul a kórokozók elleni küzdelemhez.
A Propolisz több mint 300 anyagból tevődik össze, ezért hatásai is rendkívül sokrétűek és komplexek.
A Propolisz fő hatóanyagai a következőek:
- 55%-ban különféle növényi gyanták és balzsamok
- Növényi eredetű viasz
- Illóolajok, melyek a Propolisz jellegzetes aromáját biztosítják
- Virágpollen, körülbelül 5%-os arányban
- Zsírsavak
- Antibiotikus hatású anyagok
- Vitaminok: B1-, B2-, B6-, C-és E-vitamin
- Flavonoidok
- Enzimek
- Aminosavak: prolin és arginin
- Kalkonok
- Terpén
- Nyomelemek és ásványi anyagok: cink, mangán, magnézium, réz, molibdén, arzén, ón, alumínium, szilícium, vanádium, volfrám, vas, kalcium, kobalt, arany, irídium, kadany, pirany
- Ferulsav
A Propolisz kiváló baktérium-, vírus-és gombaellenes hatással rendelkezik, mivel roppant hatékonyan csökkenti a kórokozók ellenálló-képességét. Ez azért van így, mivel a Propoliszt igen sokféle növényről gyűjtik be a méhek, s mindegyik növénynek különbözőek az antimikrobiális képességeik, a Propolisz pedig így mindegyiket magában foglalja.
Így tehát a Propolisz rendkívül széles spektrumú kórokozó-ellenes képességgel rendelkezik, ráadásul a mikroorganizmusok nem képesek alkalmazkodni a Propolisz antibiotikus hatásaihoz, tehát nem tudnak rájuk rezisztenssé válni.
A Propoliszban bőséges mennyiségben találhatóak antioxidáns tulajdonságú flavonoidok, melyek közül a legfontosabbak talán a betulin, a beutlinol és az izovanilin. E flavonoid vegyületek roppant fontos szerepet játszanak a növények védelmében a külső káros hatásokkal szemben, valamint biztosítják a szaporodásukat is.
A flavonoidok védelmet biztosítanak valamennyi sejtünknek a romboló hatású szabadgyökökkel szemben, valamint a vitaminokkal és enzimekkel karöltve jelentősen megerősítik immunrendszerünket is.
Mindemellett a flavonoidok rendkívül jótékony és védelmező hatásúak a szív- és érrendszerre, továbbá alvadásellenesek, vizelethajtók, epekiválasztást serkentők, valamint fokozzák a belső kiválasztású mirigyek működését is. Ráadásul a flavonoidok erős baktérium-, vírus-és gombaellenes hatással is bírnak.
A Propolisz kitűnő kórokozó-ellenes képességét azonban leginkább a benne található ferulsavnak köszönheti, mely rendkívül erős antimikrobiális hatással rendelkezik. Mindemellett pedig kivételes az aglutinációs(baktériumkicsapódás a vérsavóban) képessége is, amely miatt a nehezen gyógyuló sebek esetén rendkívül kedvező hatású.
A Propolisz tehát nagyszerű és természetes megoldást kínál a fertőzéses betegségek ellen, torokgyulladásnál, bélgyulladásnál, fogínygyulladásnál, gyomorfájdalmaknál, arcüreggyulladásnál, herpesznél, reumás panaszokesetén, de daganatos betegségeknél is jótékony hatású lehet.
Kivételesen hatékonynak bizonyul a bőr különféle sérülései esetén, mivel újjáépíti a károsodott szöveteket, így vágások, műtéti sebek, égések és fagyás esetében is hozzájárul a sebek hegesedés nélküli gyógyulásához.
A Propolisz kitűnő biostimulátor, mivel jelentősen növelheti a fizikai állóképességet, legyőzi a krónikus fáradtságot, valamint hozzájárul a jobb szellemi teljesítmény eléréséhez is.
A Propolisz egy fantasztikusan eredményes természetes antibiotikum, mely manapság már sok szakember szerint is sokkal hatékonyabb, mint a szintetikus antibiotikumok. Éppen ezért napjainkban már számos országban gyógyszer közeli besorolással rendelkezik.
